Ik ben altijd dol geweest op niches, ‘kleine’ (wereldwijd kunnen ze heel groot zijn) onderwerpen waar mensen fanatiek mee bezig zijn en/of grote deskundigheid over hebben. Nieuwsbrieven zijn een van de manieren waarop de specialisten zich kunnen profileren en een publiek kunnen vinden en binden.
Maar er is wel wat veranderd, kijk maar eens naar onderstaande lijst. De meeste nieuwsbrieven die ik volg gebruiken tegenwoordig Substack als publicatieplatform waar hiervoor Mailchimp en Revue de meest voorkomende tools waren. Overigens gebruik ik zelf ook met veel plezier Substack. En waarom?
De eenvoud van gratis publiceren en distribueren.
De optie om naast gratis lezers ook betalende lezers te hebben (een percentage gaat naar Substack). Bij Handpicked AI begint dat aardig te lopen.
Ingebouwde community-elementen zoals reacties en een groepschat.
Steeds meer media-componenten. Je kunt al audioposts en videoposts maken, maar daar komt snel live video bij. Sommige van mijn nieuwsbrieven mogen daar al mee experimenteren. Dus bijvoorbeeld een interview met de optie van kijkers om vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen.
Substack is mijn favoriet, dus probeer het ook!
Dan nu mijn aanraders, mijn favoriete Nederlandse nieuwsbrieven!
Ik weet dat ik er een of twee vergeet, maar die komen dan een andere keer weer!
EHPO
EHPO (Eerste Hulp bij Plaat Opnamen) van Niels Aalberts ‘deelt en duidt nieuws over muziek, de muziekindustrie, streaming, auteursrecht & (social) media’. Niels was manager, werkte bij een platenmaatschappij, werkte bij een boekingskantoor met festivals en is nu verantwoordelijk voor 3voor12 van de VPRO. Als geen ander kent hij alle kanten van de muziekindustrie en volgt die op de voet. En hij doet dat met de gezonde portie branie die de marketeer in hem verraadt. Absolute aanrader.
AI Report
POKI is een goede en succesvolle podcast over AI van onder andere Alexander Klöpping en Wietse Hage. Bij die podcast zijn ze de nieuwsbrief AI Report begonnen. Met een waardevolle gratis versie en een betaalde voor wie meer wil. Er zit inmiddels een heuse redactie op de AI Report en die weet wekelijks de opmerkelijkste nieuwtjes te verzamelen en de belangrijkste trends te duiden.
Heb je nog een podcasttip?
Podcasts zijn populair, maar het blijft ingewikkeld om het kaf van het koren te scheiden, in de veelheid de parels te ontdekken. Daar heb je anderen voor nodig zoals Lieven Heeremans. Inmiddels heeft hij al weer 153 podcasts aangeraden, maar daarbij heeft hij ook veel aandacht voor het maakproces en andere facetten van het podcasten. De frequentie mag omhoog, maar verder: lezen!
Podpraat
Marco Raaphorst is al vanaf de vroege dagen van de podcast actief op dit terrein. Op dit moment is hij zeer actief als degene die een deel van de podcasts van NRC monteert. Maar zijn kracht licht ook heel erg op muziek en soundscapes. Die combinatie van deskundigheden is heel sterk. Hij schrijft in Podpraat onregelmatig maar boeiend over alle aspecten van het podcasten.
De Doc Update
Overal waar overdaad is, is behoefte aan curatie. Dus ook op het gebied van documentaires. Helmut Boeijen schrijft ‘de wekelijkse documentairenieuwsbrief voor Nederland en Vlaanderen’ en doet dat subliem. Al weer 378 edities verschenen er. Iedere week licht hij er er 10 documentaires uit en geeft je eerste een korte omschrijving, maar verderop duikt hij de diepte in om het verhaal van de documentaire te vertellen en waarom je hem moet zien.
Trending in tech
Jarno Duursma was er op tijd bij. Hij zag al heel vroeg dat AI een belangrijke rol in technologie en maatschappij zou gaan spelen. Al in 2017 verscheen zijn boek De Digitale Butler. Je zou kunnen zeggen dat Trending in Tech daar een vervolg op is. Meer dan 19.000 mensen lezen die nieuwsbrief al. Hij focust niet alleen op de trends en ontwikkelingen, maar voegt daar heel erg zijn persoonlijke visie aan toe. En dat zijn de beste nieuwsbrieven, natuurlijk.
Innovation Origins
In Eindhoven zetelt Innovation Origins. Het mediabedrijf focust op technologische innovatie in de breedte, met extra aandacht voor de vernieuwingen en startups en scaleups uit de regio. In de nieuwsbrief worden de belangrijkste ontwikkelingen gebundeld. Zie het als de highlights uit de website. Innovation Origins heeft meerdere nieuwsbrieven, Nederlandstalig en Engels.
Digital Digging
Alle andere nieuwsbrieven zijn in het Nederlands, maar die van Henk van Ess is in het Engels. Digital Digging richt zich dan ook op een internationaal publiek. Henk van Ess helpt mediabedrijven en makers op het gebied van online research en op dit moment speelt AI daar een grote rol bij. Henk van Ess weet met nieuwe technieken altijd dieper te gaan dan de rest en mogelijkheden te vinden die een ander niet vindt. Henk heeft een gratis en betaalde versie.
Snackspert
Dit is een vreemde eend in de bijt, maar ook weer niet. Want ik ben zo dol op die smalle niches. Wie had er gedacht dat iemand een groot publiek zou kunnen opbouwen rondom het thema snacks en er zelfs zijn brood mee zou kunnen verdienen? Eke Bosman a.k.a. Snackspert zelf vast ook niet.
En er is nog een reden: ik ben zelf een snackliefhebber. Op de eerste plaat van mijn band in de jaren 80 kon je de leus ‘Support your local snackbar’ lezen en in onze fanzine uit die tijd recenseerden we Amsterdamse snackbars. Maar toegegeven: mijn interesse rijkt niet veel verder dan een patat met en een frikandel speciaal :-)
Eke Bosman schrijft op volstrekt eigen wijze over snackbars en snacks, in winkels en horeca.
En dan nu nog 3 aanraders die van andere tools dan Substack gebruik maken.
Weekly Wav
Weekly Wav van Stan Steeghs is ‘een nieuwsbrief over streaming, podcasting en marketing in de creatieve industrie’. Je krijgt er inzichten over deze thema’s die je elders niet vindt. Met verhalen als ‘Hoe een drankje van Starbucks uitgegroeide tot een playlist op Spotify’ en ‘Hoe deze historische podcastserie over een opera een hit werd’.
Elger
Elger van der Wel schrijft in de nieuwsbrief die zijn naam draagt wekelijks over ‘online media en innovatie in de journalistiek’. Hij werkte onder meer voor de NOS. Bij hem lees je verhalen als ‘Stoppen met print kan de redding van sommige kranten zijn’ en ‘Is het verstandig om een AI-stem het nieuws te laten lezen op de radio?’. Elger bericht met kennis van zaken en kiest voor verdieping. Ook dat maakt een nieuwsbrief goed.
https://www.elger.fm/
Jaap van Zessen
‘In deze nieuwsbrief ontvang je wekelijks opvallende zaken op het snijvlak van marketing, data en (online) media.’ Bij Jaap van Zessen gaat het ook over media, maar met de nadruk op marketing en data. Hij zette onder meer bij het AD het belang van data op de kaart. Data en marketing zijn niet mijn specialismen, dus is zijn nieuwsbrief een welkome aanvulling op mijn leesmap.
Zo, dat was hem! Heb je zelf tips, laat ze weten!
Groet,
Erwin Blom
Dank voor de stimulans Erwin!
Dankjewel!