Ik ben een maker. En niet in de zin van een maker met zijn handen, dat doe ik in een volgend leven, maar wel een maker van verhalen, fanzines, boeken, radio-programma’s, websites en noem maar op. Het maken maakt me vrolijk.
Zoals ik jullie al eerder verteld heb, heeft de Do It Yourself mentaliteit van de punk mijn leven veranderd en bepaald. Omdat we de bestaande media en kanalen in de late jaren 70 maar niks vonden, begonnen we zelf bladen, labels, studio’s en zalen.
Die mentaliteit is altijd mijn insteek gebleven. En wat mij betreft leef ik nu in de mooiste Do It Yourself-tijd ooit. Bijna ieder idee dat in me opkomt kan ik nu zelf bouwen en met de wereld delen. Zonder dat ik daar een vormgever of een programmeur bij nodig heb. Lekker in mijn eentje klussend zit ik thuis sites, tools en apps te bouwen. Ik vertel je zodirect waarom dat ook voor jullie interessant / belangrijk is, maar laat je eerst even weten wat ik de afgelopen weken heb gebouwd.
Omdat ik veel met muziek heb, ben ik AmplifAI gestart, een nieuwsbrief over de ontwikkelingen op het gebied van muziek en AI, maar ook heb ik een website en 6 tools gebouwd. Tools die nu al naar tevredenheid gebruikt worden! Ja idd door de band van mijn kinderen. Ik los met de tools voor hun evidente problemen op. Beta-testers aan huis!
Wat ik naast de site bouwde:
Videowall. Een tool waarmee bands of labels of zalen of festivals eenvoudig en aantrekkelijk door hun of door anderen gemaakte video’s kunnen bundelen. Zie als voorbeeld de Videowall van Pip Blom.
TourManager. Met deze tool hebben band en crew altijd al hun relevante informatie over tours en shows op zak.
TeamSync. Met deze tool schep je orde in de chat-chaos door eenvoudig van chat-berichten ‘actionable’ taken te maken.
BuzzLine. Met deze tool bundelt een artiest, label, zaal of festival alle media (recensies, interviews, reacties) die rondom een evenement online komen. Zie bijvoorbeeld de BuzzLine rondom de release Grip van Pip Blom.
ReleaseReactor. Met deze tool stroomlijnt een artiest, label en pr-bedrijf alles wat bij een release van een album of single komt kijken.
MileageTracker. Met deze tools hou je eenvoudig kilometers en vergoedingen bij en maak je een handige pdf voor de boekhouding.
Leuk Blom, maar wat moeten wij daarmee?
Dit bewijst hoe je dezer dagen zonder technische kennis (ik ben geen vormgever en geen programmeur) toch je creatieve ideeën kunt realiseren. En dat kunnen best complexe dingen zijn. En omdat het niet duur is en niet veel tijd hoeft te kosten, kun je veel dingen uitproberen. Maak prototypes, ga er mee aan de slag en als ze aanslaan ontwikkel je door, zo niet, dan stop je er weer mee. Dat kan voor je hobby zijn, maar ook voor het bedrijf waar je werkt. Ga specifieke tools maken die je werk makkelijker of leuker maken, of maak tools die je klanten helpen. Begin vandaag nog!
Hoe dan?
Je hebt er wellicht van gehoord, vibecoding is een trend die het maken van sites, tools en apps democratiseert. Je praat tegen een AI-tool zoals je tegen ChatGPT praat. Je geeft opdrachten, je legt uit wat je wilt en de tool gaat voor je bouwen. Als er dan gebouwd is geef je aanvullende opmerkingen (‘Ik wil rood als achtergrond’, ‘Ik mis functie X’, ‘Knop Y werkt niet’) en de tool gaat aan het verbeteren. Echt verbluffend en leuk hoe dat werkt. Maar … dat moet ik er eerlijkheidshalve bijzeggen … soms luisteren de tools gekmakend slecht naar je. Dan kun je ze wel achter het behang plakken. Net als echte programmeurs en designers, zeg maar :-).
Maar als ik NU wil beginnen?
Er zijn veel vibecoding tools. Op deze site zie je een sectie met veelgebruikte vibecoding tools. Handig om te hebben, want als je gratis wilt uitproberen en je hebt het naar je zin wordt je snel een betaald account ingezogen. Ik zeg: probeer er gewoon een paar uit, maar mijn favoriet is op dit moment Base44, daarmee heb ik alle bovenstaande site en tools gemaakt.
Aan de slag!
Bedenk wat je wilt maken en formuleer dat zo concreet mogelijk. Dat kan wat voor je hobby zijn (‘Maak een tool waarmee ik kan bijhouden welke boeken ik nog wil kopen’) of voor je werk (‘Maak een planningsapp voor de zomerkrachten’).
Op zich kunnen de tools al veel met bovenstaande omschrijvingen. Maar ik raad je toch aan nog een stapje verder te gaan. Ik heb een chat-app gemaakt die je stap voor stap helpt om een meer uitgebreide ‘promp’ of opdracht maken. De tool spreekt je in het Engels toe, maar kan ook met Nederlands uit de voeten. Gebruik deze tool.
Copieer de uitgebreide prompt die je hierboven hebt gemaakt in je vibecoding tool naar keuze, maar begin met Base44. Bekijk waar Base44 mee komt en ga al pratende aanpassingen voorstellen en verbeteringen doorvoeren. Soms is het in één keer raak, soms is het een gepuzzel van jewelste. Doe dat niet te lang, begin dan weer opnieuw. Dan is soms in één keer raak.
Zoals gezegd: maak gebruik van de gratis versies en probeer meerdere tools uit om te kijken wat jij het fijnst vindt werken!
Maar ik wil het niet zelf doen, ik heb het druk zat!
Dan huur je mij in ;-) Mail me op erwblo@gmail.com
Groet!
Erwin Blom
Do it collectively is wel iets toepasselijker dan DIY :)
Nieuwsgierig geworden, dank voor het delen.